måndag, december 6

Okunskapen om renskötsel skapar ännu mer fördomar

Idag när jag vaknade berättade pappa att han hade hört i radio om en viss grupp människor som hade reagerat på att renmärkningen i öronen sker utan bedövning och att de tyckte detta var djurplågeri osv. Gruppen heter WSPA och har skapat en fånig protestlista mot att renskötseln är stressig och att djuren plågas. De har även gjort en film.Det som visas i denna film är olika klipp från skiljningar och slakt och det är så här det går till. Dock har de vinklat filmen fel genom att visa enbart klipp från dessa tillfällen och glömt att renen lever fritt i skog och fjäll större delen av året. Det ser rått och lite brutalt ut för den som inte är van men hur ska man märka en ren som inte vill bli märkt? Klart de sparkar, flåsar och blir rädda. Glöm inte att renen är ett halvtamt djur. Jämför också rennäringen med den industrialiserade köttindustrin där t.ex. grisar lever i så trånga utrymmen att de blir kannibaler tillslut. Då är rennäringen otroligt mer skonsam! (det är just därför jag enbart äter vilt kött som t.ex ren eftersom jag vet att de levt ett bra liv i det fria) Om de kallar detta för djurplågeri då vet dem inte vad djurplågeri är.

Tycker att denna reaktion från WSPA är otroligt missriktad och tyder på stor okunskap. Hoppas att folk har hjärna nog och ej skriver på deras protestlista

Tycker att Helena skrev bra och informativt om detta på sin blogg, läs mer här.
Svenska Samernas Riksförbund har skrivit ett pressmeddelande om detta här.

5 kommentarer:

 1. Jag såg inslaget i morse på nyheterna. Så sjukt jävla löjligt. Dom har väl klippt ihop ett eget litet sorgecollage efter att ha klickat omkring på youtube samt läst som renskötsel på wikipedia och hävdar envist att det är sanningen, samtidigt som ingen i föreningen bakom upproret ens sett hur allting går till, på plats. Renskötseln är väl den näring som är mest human av alla gentemot djuren.
  Ska man skratta eller gråta?

  SvaraRadera
 2. ni kanske tycker att det låter konstigt av en liten same tjej att säga detta men jag tycker man borde hitta ett bättre sätt att död renarna på. när man trycker in kniven blir dom bara förlamade i hela kroppen men dom ser och uppfattar allt som händer =(

  jag tycker även att man ska märka dom med olika nummer ist som på kossor en plast bricka ist för att karva i öronen på dom..

  SvaraRadera
 3. TILL ANONYM!
  Vanligtvis används bultpistol vid avlivning, vilket är den lagliga föreskriften. Kniv vid avlivning används vid nödfall för att minimerar lidandet för renen.

  Tycker du ska ta och läsa alla uppgifter som nämns till inlägget t.ex pressmeddelandet från SSR. Jag ber dig att ta reda på alla fakta innan du kommenterar.

  SvaraRadera
 4. TILL ANONYM!

  På tal om plastbrickor, hur tror du att det hade funkat på skiljningar, när man ska identifiera sina renar, bland en massa andra? Där det ska gå snabbt för att minimera stressen för renarna? Det funkar inte riktigt att hålla koll på alla nummer i huvudet om man har tusentals renar.

  SvaraRadera
 5. AAAH JAG DÖÖÖR jävla mongon. asså kalrt det ser hemskt ut men vafan det är ju lite att satsa på fel grej? liksom är man så mot djurplåger i kan man väl ge sig på nåt stort grisföretag istället för nån stackars renhållare AGHGHRGH idioter ba
  renarna i den här filmen är rädda
  DET ÄR JAG MED!!! FÖR ATT FOLK ITNE TÄNKER ETT STEG LÄNGRE!!!!

  SvaraRadera